Bio

Als universitair docent Nederlandse Letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen ben ik gespecialiseerd in literatuuronderwijs en hedendaagse Nederlandstalige poëzie. In 2017 promoveerde ik op het proefschrift Sprekend kritiek: literatuurprogramma’s in de vroege jaren van de Nederlandse radio en televisie. Daarnaast was ik als redacteur betrokken bij de trilogie Dichters van het nieuwe millennium (2016), Bundels van het nieuwe millennium (2018) en Gedichten van het nieuwe millennium (2021), en schreef ik met Charlotte Van den Broeck het poëziedoeboek Woorden temmen: van kop tot teen (2020). Eind 2021 verschijnt mijn nieuwe boek Poëzie als alternatief bij De Wereldbibliotheek.

Ik start in september 2021 met mijn onderzoeksproject Uses of Literature in the Classroom: Legitimizing Literature in Upper-Secondary Education, gefinancierd met een Veni-beurs van NWO. Daarnaast leid ik het onderzoeksproject Grensverleggend literatuuronderwijs (gefinancierd door NRO) en ben ik betrokken bij het onderzoeksconsortium A Digital Catalogue for Digital Literature (gefinancierd door PDI-SSH).

Ik schrijf regelmatig kritieken voor De Standaard en ben redacteur van DWB, TNTL en Journal of Dutch Literature. Daarnaast ben ik bestuurslid van de Jan Campertstichting.

Als wetenschapper deel ik graag kennis en inzichten met een breder publiek. U bereikt mij voor aanvragen op het onderstaande adres.

Contact: j.dera@let.ru.nl

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: