Sprekend kritiek

In mijn boek Sprekend kritiek: literatuurprogramma’s in de vroege jaren van de Nederlandse radio en televisie breng ik de vroege jaren van literatuurprogramma’s op de Nederlandse radio en televisie in kaart. Bij het boek horen drie digitale bijlages. Bijlage 1 geeft een overzicht van de boekenhalfuurtjes die in de periode 1928-1940 werden uitgezonden door de Nederlandse omroepen AVRO, KRO, NCRV en VARA. Bijlage 2 beslaat de literair-kritische bijdragen van Ellen Russe aan de zogenaamde ‘vrouwenuurtjes’ van de KRO in de periode 1929-1940. In bijlage 3 zijn alle literatuurprogramma’s op de Nederlandse televisie tussen 1951 en 1975 gedocumenteerd.

Klik hier voor de bijlages:

bijlage 1 – radioprogramma
bijlage 2 – besprekingen ellen russe
bijlage 3 – literatuurprogrammas op televisie

Mist u een programma op de lijst? Neem dan gerust contact met me op.


Aandacht voor Sprekend kritiek

In de VPRO Gids van 10 t/m 16 juni 2017 interviewt Hugo Hoes mij over het project:

Op 1 juli werd Sprekend kritiek positief gesignaleerd in de Volkskrant:

Marc van Oostendorp schreef een bespreking van het boek op Neerlandistiek.

Op Tzum mengt Coen Peppelenbos zich in een discussie over de literatuurwetenschap, waarbij Sprekend kritiek als positieve illustratie van zijn standpunt dient. Deze tekst verscheen ook in het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

In Boekman schreef Bjorn Schrijen een uitgebreide recensie over het boek, met in de concluderende alinea de volgende wens: “Het is (…) te hopen dat de uitstekende geschiedschrijving die in Sprekend kritiek begonnen is met de eerste boekenrubrieken op de radio in 1928, ooit wordt doorgetrokken naar VPRO Boeken of De Wereld Draait Door anno 2017.”

Op 24 november 2017 was er aandacht voor het boek tijdens het symposium ‘Literatuur op TV’ van de Jan Campert-stichting.

Advertisements